Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди максимален размер санкция за фирмата-изпълнителВидео

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди максимален размер санкция за фирмата-изпълнителВидео
Коментари Харесай

200 000 лева глоба за „Трейс“ заради жълтите павета

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди оптимален размер глоба за фирмата-изпълнител
Видео сподели служащ, който троши с чук керамично блокче 

Пращат сигнал до Столична дирекция на вътрешните работи

Кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи, че ще наложи 200 000 лева санкция на компанията “Трейс груп холд ”, в случай че се откри, че неин служащ за повторно съзнателно чупи цяло жълто керамично паве. Късно в събота фотографи от организация “Булфото ” инцидентно снимали по какъв начин строител на “Трейс груп холд ” троши с чук керамично блокче, а видеото още веднъж предизвика голям брой мнения за некачествения ремонт на историческата настилка в центъра на София.

“Всички записи от видеонаблюдението на Столична община в зоната към този момент са свалени. По мое предписание те се преглеждат и беше осъществена инспекция на място. Освен това ще подадем и сигнал до Столична дирекция на вътрешните работи, за изясняване на всички обстоятелства. Случилото се ще бъде открито и няма да остане без последствия ”, безапелационна бе Йорданка Фандъкова. Кметът на София уточни, че наложените наказания на фирмата-изпълнител са за увреждане на културна полезност по Закона за устройство и застрояване на Столична община.

Пренареждането на жълтите павета по бул. “Цар Освободител ”, в сектора от бул. “Васил Левски ” до Българска академия на науките, е част от плана за възобновяване на централната градска част. Площта му е под 1,5% от всички планувани за ремонт площи в зоната, а цената му по контракт е 204 хиляди лева “Заради откритото разбъркване на жълтите павета приемането на сектора е спряно, а разплащания за него от Столична община не са осъществявани ”, съобщи през вчерашния ден Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че през октомври предходната година от Столична община към този момент беше наложена глоба от 100 000 лева за потвърдено съзнателно чупене нацяло керамично паве от служащ на компанията. “През есента желаех от изпълнителя спомагателни механически ръководители на обекта, както и инструктажи към служащите за работа с обекти, част от културно-историческото завещание на София ”, сподели още Фандъкова.

Сегашната санкция е в оптимален размер, защото по закон се планува глобата за увреждане на културно-историческо завещание от юридически лица да е в размер от 50 000 до 200 000 лв..

Няма още Акт 15
Общата стойност на контракта е 16 572 892 лв. без Данък добавена стойност
Нито един лев не е заплатен за ремонта на жълтите павета на компанията “Трейс груп холд ”. Зоната на ремонт е единствено в пътните платна, само че още през есента стана ясно, че паветата са пренаредени грозно и с големи фуги сред тях. От Столична община оповестиха, че цената на ремонта е 206 хиляди лева и до този миг не е публикуван Акт 15, а пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание е под 1,5% от общия размер на плана. Общата стойност на контракта на “Трейс Груп Холд ” АД от юли месец предходната година за възобновяване и възобновяване на обществени пространства в Централна градска част на София е на стойност 16 572 892,06 лв. без Данък добавена стойност. В момента се прави тестов сектор на площадката, на която се съхраняват паветата, а пренареждането на настилката ще стане през пролетта, само че по нова технология с водоразредима смола, тъй че да няма повече разбърквания и дупки. Въпросният нов план е създаден от инженери, проектанти и архитекти от Столична община, Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Минно-геоложкия университет.

Пренареждането се постанова поради чиновническото отношение на строители и представители на министерството на културата към ремонта на емблематичните жълти павета. Вместо да бъде съгласуван със актуалния авто трафик, ангажираните с обновителните действия са почнали да вършат ремонта по достоверната технология с пясък. Това докара до разбъркване на паветата.

Позиция 
Чупят се бракувани за фугите
Извършвани са местни поправки за стабилизиране на отворените фуги, за които са употребявани счупени и бракувани павета, изясняват в своя отбрана от “Трейс груп холд ”. Острите ръбове са оформяни, с цел да могат да влязат във фугите, чупени са павета, които са взети с протокол и за които написа, че са негодни за приложимост. Цяло паве не се е чупило, споделят още от фирмата-изпълнител на ремонта на жълтите павета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР